Erken evre yumurtalık kanseri nadiren herhangi bir semptoma sebep olur. İleri evre yumurtalık kanseri daha yaygın olan iyi huylu durumlarda görülen az sayıda ve spesifik olmayan semptomlara sebep olduğundan iyi huylu bu durumlarla karıştırılabilir.
Yumurtalık kanserinin bulguları ve belirtileri aşağıdakileri içerebilir:
Karın şişkinliği veya şişliği
Yemek yerken çabuk doyma hissi
Kilo kaybı
Pelvis bölgesinde rahatsızlık
Bağırsak hareketlerinde kabızlık gibi değişiklikler
Sık idrara çıkma ihtiyacı
Yumurtalık kanseri nedenleri nelerdir?
Kansere yol açan etmenler tam olarak anlaşılabilmiş değildir.
Genelde, bir genetik mutasyon normal hücreleri anormal kanser hücrelerine dönüştürdüğünde kanser başlar. Çabuk çoğalan kanser hücreleri bir kitle (tümör) oluştururlar. Kanser hücreleri yakındaki dokuları istila ederler ve vücudun başka bir yerine yayılmak (metastaz yapmak) üzere tümörden kopabilirler.
Yumurtalık kanseri risk faktörleri nelerdir?
Riskinizi artıracak bazı faktörler aşağıdaki gibidir:
Yaş. Yumurtalık kanseri herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir ancak 50-60 yaş arasındaki kadınlarda en sık görülür.
Kalıtsal gen mutasyonu. Yumurtalık kanserlerinin küçük bir kısmı kalıtsal bir gen mutasyonundan kaynaklanır. Yumurtalık kanseri riskini artırdığı bilinen genler meme kanseri geni 1 (BRCA1) ve meme kanseri geni 2 (BRCA2) olarak adlandırılır. Bu genler orijinal olarak birden fazla meme kanseri vakalı ailelerde tespit edilmiştir, ki isimlerini de buradan almışlardır, ancak bu mutasyonları olan kadınların yumurtalık kanseri riski de önemli derecede yüksektir.
Kolon kanseri ile bağlantılı olan Lynch sendromuna neden olan gen mutasyonları, kadınlarda yumurtalık kanseri riskini de artırır.
Östrojen hormonu replasman tedavisi, özellikle uzun süreli kullanımda ve büyük dozlarda.
Adetin başladığı ve bittiği yaş. 12 yaşından önce adet görmeye başladıysanız veya 52 yaşından sonra menopoza girdiyseniz veya her ikisi de varsa yumurtalık kanseri riskiniz daha yüksek olabilir.
Hiç hamile kalmama,
Doğurganlık tedavisi.
Sigara kullanımı
Rahim içi cihaz kullanımı.
Polikistik over sendromu
Genetik bir yatkınlığınız varsa, doktorunuz hastalığı taramak için düzenli pelvis görüntüleme ve kan testleri önerebilir.