Türkiye’de her yıl 150 bin yeni kanser vakası teşhis ediliyor. Her ne kadar bu rakam dünya ortalamasının altında ise de trendin sürekli olarak yükseldiği ve önlem alınmazsa 2030’lu yıllarda teşhis edilen kanser sayısının yılda 400.000 gibi bir rakama ulaşacağı belirtiliyor. Yanlış beslenme ve sigara ise önlenebilir nedenler arasında başı çekiyor. Kanser riskini azaltmak için bireyler yaşam tarzlarında değişiklikler yapması öneriliyor.
- İdeal kilonuzu belirleyin: Fazla kilolarınızdan sağlıklı yöntemlerle kurtulun. Rahim, safra kesesi, böbrek, mide, meme ve kolon kanseri obeziteyle ilişki içerisindedir.
- Günlük diyetinizi çeşitlendirin: Geniş çeşitlilikte yiyecekler tüketin.
- Haftada 5 – 9 porsiyon meyve ve sebze yiyin: Uymanız gereken önemli bir kural; günde en az 3 farklı renkte meyve ve sebze yemektir. Meyve ve sebzelerin pigmentlerinde farklı biyoaktif içerikler bulunmaktadır.
- Diyet posası yüksek yiyecekler tüketin: tam tahıllı gevrekler , baklagiller ve sebzeler dahil yüksek lifli besinler. Yüksek lifli yiyecekler kolon kanseri riskinin düşürülmesinde etkili olabilmektedir.
- Günlük yağ alımını azaltın: Kişi başına ortalama 25-30 gram yağ yeterlidir. Ancak, yağ-kısıtlamalı diyetler çocuklar için önerilmemektedir.
- Sigara içiyorsanız derhal BIRAKIN!: Sigara içenlerin çevresindeyseniz uzaklaşın. Sigarayı bırakan kişiler hangi yaşta olurlarsa olsunlar sigara içmeye devam edenlerden daha uzun yaşamaktadırlar. Sigarayı bırakmak akciğer, gırtlak, yemek borusu, ağız, pankreas, mesane ve rahim kanseri riskini azaltır. Nikotinde 4000’den fazla kimyasal bileşen ve 43 farklı kanserojen madde bulunmaktadır. Sigara içmek en önlenebilir ölüm nedenidir.
- Alkol kullanımınızı sınırlandırın: Alkol kullanımı; yemek borusu, boğaz ve meme kanseri riskini artırır. Yüksek bira tüketimine sahip insanlarda artan rektal kanser oranı görülmektedir. Ayrıca çok alkol tüketen kişilerde daha yüksek oranda karaciğer kanseri görülmektedir.
- Tuz tüketiminize sınır koyun: Tuzla terbiye edilmiş, tütsülenmiş, nitrat içeren yiyeceklerden uzak durmalısınız. Uluslararası çalışmalar; bu tarz besinleri fazla tüketen insanlarda mide ve yemek borusu kanserine daha sık rastlandığını göstermektedir.
- D vitamini takviyesi alın: Düşük seviyede D vitamini alımı meme, kolon ve pankreas kanseri riskinin artmasına neden olabilmektedir.
Bu tavsiyeleri uyguladığım takdirde sonuç ne olacak?
Bu tavsiyelere bağlı kalırsanız ve düzenli bir egzersiz programı uygularsanız ( haftada 2-3 kez) kanser riskini büyük ölçüde azaltmanız mümkün.
Annelerin dediği gibi: “ sebzelerinizi yiyin! “
Peki bu tavsiyeleri nasıl uygulayabilirsiniz?
- Bir arkadaşınızla beraber uygulayın.
- Haftalık beslenme ve egzersizlerinizin raporunu tutun.
- Beslenmenizde zamanla küçük değişiklikler yapın.
- Kanserden korunmak için uygulanması gereken besin önerilerini takip edin.
- Belli süre zarflarında kendinizi ödüllendirin.