Nükleer tıp, birçok türdeki kanser, kalp hastalığı ve gastrointestinal, endokrin ve nörolojik bozukluklar ile vücuttaki diğer anormalliklerin dahil olduğu çeşitli hastalıkların tanısını koymak, şiddetini belirlemek ve tedavi etmek için düşük miktarlarda radyokaktif madde kullanan tıbbi görüntülemenin bir koludur. Nükleer tıp işlemleri vücut içerisindeki moleküler aktivitenin yerini kesin olarak belirleyebildiğinden, hastalığı erken evrede tanımlama ve hastanın tedavi amaçlı müdahalelere ilk yanıtını belirleme potansiyeli sunar.
Tanı
Nükleer tıp görüntüleme işlemleri girişimsel özellikte değildir ve intravenöz enjeksiyonlar hariç olmak üzere hekimlerin tıbbi rahatsızlıkların tanısını koymalarına ve bu rahatsızlıkları değerlendirmelerine yardımcı olan çoğunlukla ağrısız tıbbi testlerdir. Bu görüntüleme taramaları, radyofarmasötik veya radyo-izleyici adı verilen radyoaktif maddeleri kullanırlar.
Radyo-izleyici, nükleer tıp incelemesinin türüne bağlı olarak ya vücut içerisine enjekte edilir ya da yutulur veya gaz şeklinde nefesle alınır ve nihayetinde organda veya tetkik edilen vücut alanında toplanır. Radio-izleyicinin yaydığı radyoaktif emisyonlar resimleri üreten ve moleküler bilgi sağlayan özel bir kamera veya görüntüleme cihazıyla tespit edilirler.
Birçok merkezde, nükleer tıp görüntüleri, özel görünümler üretmek için, görüntü füzyonu veya eş kayıt olarak bilinen bir uygulamayla bilgisayarlı tomografi (BT) veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) görüntülerinin üzerine yerleştirilebilirler veya bu görüntülerle birleştirilebilirler. Bu görünümler, iki farklı tetkikten elde edilen bilginin bir görüntü üzerinden korelasyonuna ve yorumlanmasına imkan tanıyarak daha kesin bilgi elde edilmesine ve daha hassas tanılara yol açarlar. İlaveten, üreticiler günümüzde her iki görüntüleme tekniğini aynı anda gerçekleştiren tek foton emisyonlu bilgisayarlı tomografi / bilgisayarlı tomografi (SPECT/BT) ve pozitron emisyon tomografisi / bilgisayarlı tomografi (PET/BT) ünitelerini üretmektedirler. PET/MRG ise henüz kolayca ulaşılabiliyor olmasa da yeni geliştirilen bir görüntüleme teknolojisidir.
* Nükleer Tıp Tetkikleri için üstün teknoloji Neolife’ta!..*
Hekimler, vücut içerisindeki bir organın, dokunun, kemiğin veya sistemin yapısını ve fonksiyonunu görmek için radyonüklid görüntüleme işlemlerini kullanırlar.
Nükleer tıp erişkinlerde aşağıdakiler için kullanılır:
Kanser
Renal
Nükleer tıp çocuklarda aşağıdaki amaçlar için de kullanılır:
Nükleer tıp tedavileri aşağıdakileri içerir:
Gamma Kamera (sintigrafi cihazı) ve PET/CT’dir.
Gamma Kamera cihazı ile vücudumuzdaki pek çok organın (tiroid, kalp, böbrek, beyin, kemik vb) işlevsel bozuklukları değerlendirilebilmektedir.
PET/CT; onkolojik (kanser) hastalıkların tanısında, yayılımının (evresinin) ve tedaviye verdiği yanıtın değerlendirilmesinde kullanılan nükslerin saptanmasına imkan veren onkoloji de vazgeçilmez ve alternatifi olmayan bir görüntüleme yöntemidir.
Ga-68 ile Prostat Kanseri Görüntülemesi;
Rutin PET/CT uygulamalarının yanısıra Ga-68 (Galyum 68) ile bağlanmış peptidler aracılığı ile Prostat Kanseri ve Nöroendokrin kanserlerin tanı ve evrelemesi yapılabilmektedir.