Radyoterapi tedavisinin yan etkileri nelerdir?


Kanser Tedavisinde yan etkiler
her hastaya göre farklılık gösterir. Tedavisi sırasında hafif yan etkiler yaşayabileceğiniz gibi, herhangi bir yan etki hissetmemenizde mümkündür.

Radyoterapi tedavisinde en çok görülen yan etkiler, halsizlik ve deride değişimlerin oluşmasıdır. Bu belirtiler vücutta bulunan her türlü tümörün tedavisinde görülebilir. Diğer yan etkiler ise tedavinin vücudunuzda uygulandığı bölgeye göre değişiklik gösterebilir.

radyoterapi- truebeam-stx-

Radyoterapi Tedavisi

Yan etkiler aktivitelerinizi etkiler mi?

Radyoterapi tedavisi sırasında ortaya çıkan yan etkiler, aktivitelerinizi ve yaşam şeklinizi etkilemeyebilir. Bu durum genellikle yan etkilerin yoğunluğuna göre değişir. Radyoterapi tedavisi gören birçok hasta, tedavi süresince işine devam eder, yemek yapar ve hobilerini sürdürür.

Radyoterapi sonrası halsizliğin nedeni nedir?

Tedavi gören birçok hasta tedavinin ilk birkaç haftasının ardından yorgun hissetmeye başlar. Tedavisi sırasında vücut iyileşmek için çok fazla miktarda enerji tüketir. Hastalığın seyri ve radyoterapi tedavisi sebebiyle yapılan günlük gidiş-gelişler ve radyasyonun sağlıklı hücreler üzerindeki etkisi sebebiyle de yorgun hissedebilirsiniz. Bitkinlik ve yorgunluk hali tedavinin sona ermesinden sonra yavaş yavaş yok olacaktır. Kendinizi yorgun hissettiğinizde fiziksel aktivitelerinizi azaltın ve boş zamanlarınızda dinlenmeye çalışın. Bazen de yürüyüş yapmak gibi hafif egzersizler yorgunluğunuzu girmek için yardımcı olabilir.

Radyoterapiden sonra cildinize nasıl bakmalısınız?

Çok sık görülmese de nadiren tedavi edilen bölgede kızarıklık veya tahriş görülebilir, tedavinin uygulandığı bölgede bulunan deriniz yanık veya bronzlaşmış gibi görünebilir. Tedaviden birkaç hafta sonra deriniz çok kuru bir hal alabilir. Bu belirtiler gözlenirse doktorunuzdan kaşınmaya ve acıya karşı yardımcı olacak ek tedaviler talep edebilirsiniz.

Radyoterapi sonrası saç dökülmesi konusunda neler yapılabilir?

Tedavi saç ve tüylerin dökülmesine sebep olabilir ancak bu durum sadece ışına maruz kalan bölgede görülür. Örnek vermek gerekirse tedaviniz kalça bölgesinde bir alanda yapılıyorsa saçınız dökülmeyecektir. Tedavi baş ve boyun bölgesinde uygulandığında saç kaybı yaşayabilirsiniz. Tedavi gören birçok hastanın saçları, tedavi tamamlandıktan sonra yeniden çıkmaya başlar. Görülen yan etkilere karşılık postiş veya peruk kullanmak isterseniz astarının saçınızın derisine zarar vermemesine özen gösterin.

Radyasyon Onkolojisi hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.