Pankreas kanseri, karında midenin arka alt kısmında yatay olarak uzanan bir organ olan pankreasın dokularında başlar. Pankreasınız sindirime yardımcı enzimleri ve kan şekerini düzenlenmesine yardımcı olan hormonları salgılar.
Pankreas kanseri tipik olarak yakındaki organlara yayılım gösterir. Nadiren erken evrelerde fark edilir. Fakat pakreas kisti veya ailede pankreas kanseri öyküsü olan kişilerde, bazı tarama testleri sorunun erken tespitine yardımcı olabilir. Pankreas kanserinin bir belirtisi, özellikle kilo kaybı, sarılık veya sırta vuran üst karın ağrısı ile birlikte oluşan diyabettir.
Tedavi; cerrahi, kemoterapi, radyasyon tedavisi veya bunların kombinasyonunu içerebilir.
Diyabet Pankreas Kanserinin belirtilerinden birisidir.[/caption]Pankreas kanserinin işaret ve belirtileri genellikle hastalık ileri seviyelere ulaşmadan ortaya çıkmaz. Bunlar:
Ne zaman doktora görünmeli?
Eğer açıklanamayan kilo kaybı yaşıyorsanız veya ısrarcı halsizlik, karın ağrısı, sarılık veya sizi rahatsız eden diğer işaret ve belirtiler yaşarsanız doktorunuza başvurun. Birçok durum bu belirtilere yol açabilir, dolayısıyla doktorunuz pankreas kanseri ile beraber bu rahatsızlıkları da kontrol edebilir.
Birçok vakada, pankreas kanserinin sebebi net değildir. Doktorlar hastalığın oluşma riskini artıran faktörler, (sigara içmek gibi) tanımlamıştır.
Pankreasınızı anlamak
Pankreasınız 6 inç (15 cm) uzunluğunda olup yana doğru yatan bir armuda benzer. İnsülin dahil olmak üzere, vücudunuzun yediğiniz gıdalardaki şekeri işlemesine yardımcı olan hormonları salgılar. Ayrıca, vücudunuzun gıdaları sindirmesine yardımcı olan sindirim sıvılarını üretir.
Pankreas kanseri, pankreasınızdaki hücrelerin DNA’larında mutasyon geliştirmesi sonucu oluşur. Bu mutasyonlar hücrelerin kontrolsüz büyümesine ve normal hücreler öldükten sonra da yaşamaya devam etmelerine yol açar. Biriken bu hücreler bir tümör oluşturabilirler. Tedavi edilmeyen pankreas kanseri yakındaki organlara ve kan damarlarına yayılır.
Birçok pankreas kanseri pankreas kanallarını döşeyen hücrelerde başlar. Bu kanser türü pankreatik adenokarsinoma veya pankreatik ekzokrin kanser olarak adlandırılır. Nadiren, kanser hormon üreten hücrelerde veya pankreastaki nöroendokrin hücrelerde meydana gelir. Bu kanser türleri, adacık hücresi tümörü, pankreatik endokrin kanser ve pankreatik nöroendokrin tümörler olarak adlandırılırlar.
Pankreas kanseri nadiren erken evrelerde fark edilir.[/caption]Pankreas kanseri riskini artıran faktörler aşağıdakileri içerir:
Yapılan büyük bir çalışma, sigara kullanımı, uzun süreli diyabet ve zayıf diyet kombinasyonunun pankreas riskini bu faktörlerin herhangi birinin tek başına bulunmasından daha çok artırdığını göstermiştir.
Pankreas kanserinin ilerlemesi ile aşağıdaki komplikasyonlar ortaya çıkabilir:
Aşağıdaki önerileri uygularsanız pankreas kanseri riskini azaltabilirsiniz:
Ailenizde pankreas kanseri öyküsü varsa, bir genetik danışman ile görüşmeyi düşünün. Danışman sizinle birlikte aile öykünüzü gözden geçirebilir ve pankreas kanseri veya diğer kanserlerin riskini anlamak için genetik testlerin faydalı olup olmayacağına karar verebilir.
Pankreatik Ultrason
Doktorunuz pankreas kanserinden şüphelenirse, sizde aşağıdaki testlerden bir veya daha fazlasını yapabilir:
Doktorunuz pankreas kanseri teşhisini onaylarsa, kanserin evresini (yayılımını) belirlemeye çalışır. Doktorunuz, evreleme testlerinden alınan bilgileri kullanarak, hangi tedavilerin sizin için uygun olduğunun belirlenmesine yardımcı olan pankreas kanserinin evresini belirler.
Doktorunuza pankreas kanseri teşhisindeki deneyimini sormaktan çekinmeyin. Herhangi bir şüpheniz varsa, ikinci görüş alın.
Pankreas kanserinin tedavisi genel sağlık durumunuz ve kişisel tercihlerinizin yanı sıra kanserin evresine ve konumuna bağlıdır. Çoğu insan için pankreas kanseri tedavisinin birinci amacı mümkünse kanseri bertaraf etmektir. Bu bir seçenek olmadığında, yaşam kalitenizi arttırma ve kanserin büyümesini veya daha fazla zarar vermesini önleme üzerine odaklanılabilir.
Tedavi; cerrahi, radyasyon tedavisi, kemoterapi veya bunların kombinasyonunu içerebilir. Pankreas kanseri ilerlediğinde ve bu tedavilerin fayda sağlaması olası olmadığında, doktorunuz mümkün olduğunca rahat hissetmenizi sağlayan semptom hafifletici tedavi (palyatif bakım) önerecektir.
Cerrahi
Whipple Prosedürü:
Pankreas kanseri olan insanlar için uygulanan ameliyatlar aşağıdakileri içerir:
Bu ameliyatların her biri kanama ve enfeksiyon riski taşımaktadır. Mide boşalma güçlüğü varsa (midenin geç boşalması), cerrahiden sonra bazı insanlarda bulantı ve kusma meydana gelir. Bu işlemlerin herhangi birinden sonra uzun bir iyileşme sürecine hazır olun. Hastanede birkaç gün geçireceksiniz ve sonrasında evde birkaç hafta iyileşme süreciniz olacak.
Yapılan kapsamlı araştırmalar, pankreas kanseri cerrahisinin ameliyatların çoğunu yapan merkezlerdeki çok deneyimli cerrahlar tarafından yapıldığında daha az komplikasyona yol açma eğiliminde olduğunu göstermektedir. Cerrahınızın ve hastanenizin pankreas kanseri cerrahisi ile ilgili deneyimi hakkında soru sormaktan çekinmeyin. Herhangi bir şüpheniz varsa, ikinci görüş alın.
Kemoterapi
Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmeye yardımcı olmak için ilaçları kullanır. Bu ilaçlar bir damar içine enjekte edilebilir ya da ağız yoluyla alınabilir. Bir kemoterapi ilacını veya bunların bir kombinasyonunu alabilirsiniz.
Kemoterapi radyasyon tedavisiyle de birleştirilebilir (kemoradyasyon). Kemoradyasyon tipik olarak pankreasın ötesindeki yakın organlara yayılmış olmakla birlikte vücudun uzak bölgelerine ilerlememiş kanseri tedavi etmek için kullanılır. Bu kombinasyon, uzmanlaşmış tıp merkezlerinde tümörü küçültmeye yardımcı olmak için ameliyat öncesinde kullanılabilir. Bazen pankreas kanserinin nüksedebilme riskini azaltmak için ameliyattan sonra kullanılır.
İleri evre pankreas kanseri olan insanlarda, kemoterapi sıklıkla kanserin büyümesini kontrol altına almak ve sağ kalımı uzatmak için kullanılır.
Radyasyon tedavisi
Radyasyon tedavisi kanser hücrelerini yok etmek için X ışınları ve protonlar gibi kaynaklardan elde edilen yüksek enerjili ışınları kullanır. Radyasyon tedavisini kanser cerrahisinden önce veya sonra sıklıkla kemoterapi ile birlikte alabilirsiniz. Kanserin cerrahi tedavisi mümkün olmadığında, doktorunuz radyasyon tedavisi ve kemoterapi kombinasyonunu önerebilir.
Radyasyon tedavisi genellikle radyasyonu vücudunuzun belirli bölgelerine gönderen, etrafınızda dönen bir makineden verilir (Eksternal ışın radyoterapisi). Uzmanlaşmış tıp merkezlerinde, radyasyon tedavisi ameliyat sırasında verilebilir (İntraoperatif radyoterapi).
Radyasyon tedavisi kanseri tedavi etmek için geleneksel olarak x-ışınlarını kullanır. Bazı tıp merkezleri ileri evre pankreas kanseri olan bazı insanlar için bir tedavi seçeneği olabilecek proton radyoterapisini önerir.
Destekleyici (palyatif) bakım
Palyatif bakım, ağrıyı ve ciddi hastalıkların diğer belirtilerini hafifletmeye odaklanmış özel tıbbi bakımdır. Palyatif bakım uzmanları, devam eden bakımınızı tamamlayan ayrı bir destek sağlamak amacıyla sizinle, ailenizle ve diğer doktorlarla birlikte çalışırlar. Palyatif bakım, ameliyat, kemoterapi ve radyasyon tedavisi gibi agresif tedaviler alınırken kullanılabilir.
Palyatif bakım diğer uygun tedavilerle birlikte – hatta teşhisten hemen sonra bile – kullanıldığında, kanserli insanlar kendilerini daha iyi hissedebilirler ve daha uzun yaşayabilirler.
Palyatif bakım, içerisinde doktorların, hemşirelerin ve özel eğitim almış diğer sağlık uzmanlarının yer aldığı bir ekip tarafından verilir. Bu ekipler, kanserli insanlar ve ailelerinin yaşam kalitesini arttırmayı amaçlarlar. Palyatif bakım, tedavisi olanaksız hastalıkların bakımı ya da hayatın sonundaki hasta bakımıyla aynı değildir.