Mide kanseri genellikle mideyi döşeyen mukus üreten hücrelerde başlar. Bu tip kansere adenokarsinom denir.
Geçen birkaç on yıl boyunca, midenin ana bölümündeki (midenin gövde bölgesi) kanser oranları dünya çapında düşüş gösterdi. Bu süre zarfında, midenin üst kısmının (kardiya) yemek borusunun (özofagus) alt ucuyla buluştuğu alanda kanser çok daha yaygın hale geldi. Midenin bu bölümüne gastroözofageal kavşak denir.
Gastroözofagal kavşak kanseri için başlıca risk faktörleri, GERD ve obezite öyküsüdür.
Mide içi lokasyonlu mide kanseri riskinizi artıracak faktörler aşağıdakileri içerir:
Gastroözofageal kavşak ya da mide kanserine neyin sebep olduğu belli değildir, bu nedenle bunu önlemenin bir yolu yoktur. Günlük yaşamınızda değişiklikler yaparak gastroözofageal kavşak ve mide kanseri riskinizi azaltmak için gerekli adımları atabilirsiniz. Örneğin, aşağıdakileri yapmayı deneyin:
Gastroözofageal kavşak kanseri ve mide kanseri tanısını koymak için kullanılan testler ve işlemler aşağıdakileri içerir:
Mide kanserinizin evresi doktorunuzun sizin için en iyi tedavileri kararlaştırmasına yardımcı olacaktır. Kanserin evresini belirlemek için kullanılan testler ve işlemler aşağıdakileri içerir:
Durumunuza bağlı olarak diğer evreleme testleri kullanılabilir.
Mide veya özafagusun adenokarsinomunun evreleri aşağıdakileri içerir: