Melanom Cilt Kanseri Tedavisi

Melanom cilt kanseri tedavi yöntemi, kanserin evresi ve derecesine, genel sağlık durumu ve kişisel tercihlere göre değişir.

Melanom Cilt Kanseri Tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler

Erken Evre Melanomların Tedavisi

Erken evredeki melanomların tedavisi genellikle melanomun çıkarılmasına dair cerrahiyi içerir. Oldukça ince olan melanomlar biyopsi esnasında bütünüyle çıkarılabilir ve başka bir tedavi gerektirmez. Aksi takdirde cerrah kanserli dokuyu cilt altındaki doku tabakası ve çevreleyen normal deri ile birlikte çıkaracaktır. Erken evredeki melanoma hastaları için gerekli tek tedavi bu olabilir.

Metastatik Melanom (Cilt Harici Dokulara Yayılan) Tedavisi

Eğer melanom cilt dışına yayıldıysa tedavi seçenekleri:

Etkilenmiş lenf nodlarının çıkarılması için cerrahi

Eğer melanom çevredeki lenf nodlarına sıçradıysa cerrah etkilenmiş nodları çıkarabilir. Ayrıca cerrahi öncesi veya sonrası ek tedaviler önerilebilir.

Melanom Kemoterapi

Kanserli hücreleri yok etmek için kullanılabilir. Kemoterapi intravenöz (damar içine), hap formunda veya her iki şekilde verilebilir, böylece vücudu dolaşması sağlanır.

Kemoterapi ayrıca “İzole Ekstremite Perfüzyonu (ILP)” olarak adlandırılan bir işlem ile kol veya bacaktaki bir damardan verilebilir. Bu işlem sırasında, kol veya bacağınızdaki kanın vücudunuzun diğer alanlarına geçişine kısa süreliğine izin verilmez böylece kemoterapi ilacı direkt melanom çevresi alana geçer ve vücudun diğer kısımlarını etkilemez.

İlgili içerik: Kemoterapi nedir?

Melanom Radyasyon Tedavisi (Radyoterapi)

Bu tedavi kanser hücrelerini öldürmek için X-Ray gibi yüksek güçlü enerji ışınları kullanır.Radyoterapi (ışın tedavisi) lenf nodlarının alınması cerrahisinden sonra önerilebilir. Bazen vücudun başka bir bölgesine sıçramış melanom semptomlarını hafifletmeye yardımcı olmak için kullanılır.

İlgili içerik: Radyoterapi nedir?

Biyolojik Terapi (İmmünoterapi)

Biyolojik terapi vücudunuzun kanserle savaşmasına yardımcı olmak üzere bağışıklık sistemini artırır. Bu tedaviler vücut tarafından üretilen maddelerle veya laboratuvarda üretilen benzer maddelerle yapılır. Bu tedavilerin yan etkileri üşüme, yorgunluk, ateş, baş ağrısı ve kas ağrıları gibi grip benzeridir.

Biyolojik terapiler interferon ve interlökin-2, ipilimumab (Yervoy), nivolumab (Opdivo) ve pembrolizumab (Keytruda) ile melanomayı tedavi eder.

İlgili içerik: İmmünoterapi nedir?

Hedeflenmiş Terapi (Hedefe Yönelik Tedavi)

Hedeflenmiş terapi kanser hücrelerindeki zedelenme eğilimlerini hedef almak üzere tasarlanmış ilaçları kullanır. Yan etkileri çeşitlidir ancak cilt problemleri, ateş, üşüme ve dehidratasyonu içermeye eğilimi vardır.

Vemurafenib (Zelboraf), dabrafenib (Tafinlar) ve trametinib (Mekinist) ilerlemiş melanoma tedavisinde kullanılan hedefli terapi ilaçlarıdır. Bu ilaçlar ancak kanser hücrelerinin belirli bir genetik mutasyona sahip olması durumunda etkilidir. Melanomadaki hücreler bu ilaçların size faydalı olup olmayacağına dair test edilebilir.

İlgili içerik: Hedefe Yönelik Tedavi nedir?