Kemik sintigrafisi nedir? Ne işe yarar?

Kemik sintigrafisi aktif ajan olarak Tc-99m kullanan bir nükleer tıp görüntüleme yöntemidir. Bu radyonüklid, gamma radyasyon olarak adlandırılan bir tür ışın yayar. Gamma radyasyonu cihazlar tarafından tespit edilebilir ve böylece bize kemik görüntülerine aktarılmış bilgiler sağlar.

Kemik sintigrafisi uygulamaları nasıl yapılır?

Kemik sintigrafisinde iki farklı uygulama mevcuttur.

  1. Üç fazlı kemik sintigrafisi; eğer lezyonun lokalizasyonu belirli ve o bölgenin kan akımının değerlendirilmesi ek bir bilgi sağlayacak ise 3 fazlı kemik sintigrafisi uygulanır. Üç fazlı kemik sintigrafisinde hasta gamma kamera altına uygun pozisyonda yatırıldıktan sonra radyofarmasötik madde damar yolundan enjekte edilir, eş zamanlı olarak kan akımı ve kan hazuzu görüntüleri alınır. Yaklaşık 10-15dk’lık bu işlem tamamlandıktan sonra hasta kaldırılır ve 2-4 saatlik beklemenin ardından tüm vücut görüntüleme işlemine başlanır. Bu uygulama sıklıkla enfeksiyon, kötü huylu tumöral lezyon, kırık iyileşmesi vb. durumların değerlendirilmesi amacıyla yapılır.
  2. Tüm vücut kemik sintigrafisi; Tc99m MDP’nin damar yolundan uygulanmasın ardından 2-4 saat beklenir ve gamma kamera ile tüm vücut görüntüleme işlemi yapılır. Sıklıkla metastaz araştırılması, yaygın kemik ağrılarının değerlendirilmesi vb durumlar için uygulanır.

Kemik Sintigrafisi Nedir? Ne işe yarar?

Hangi hastalar kemik sintigrafisinden fayda görebilir?

Kimlere kemik sintigrafisi yapılmamalıdır?

Kemik sintigrafisi öncesi nelere dikkat edilmelidir?

  1. İlaçlar
  2. İlgili diğer araştırmaların sonuçları (örneğin ultrason, soluk borusu görüntülemesi, önceki sintigrafi taramaları)
  3. Gebelik ve emzirmenin dışlanması
  4. Herhangi bir ilaca, kontrast maddeye veya iyota alerjik veya hassas iseniz bunu doktorunuza bildirin

Hastalar kemik sintigrafisine nasıl hazırlanmalı?