DNA ve genetik kod testi olarak da bilinen genetik testler, kromozomlarda, genlerde ya da proteinlerde meydana gelen değişiklerin tespit edilmesini sağlayan tıbbi testlerdir. Hücreler kanserleşmeden önce, fazla sayıda genetik değişiklikler geçirmesi gerekir. Genetik testler bu değişikliklerin belirlenmesini sağlar.
Tıbbi Genetik[/caption]
Genetik yatkınlık testini gerek bir tüp kan ile gerek ise tükürük ile analizi yapılmaktadır.
21 genden başlayarak 508 e kadar giden panellerimiz mevcuttur. Başlıca taraması yapılan 21 gen şu şekildedir:
BRCA1, BRCA2, CDH1, PTEN, TP53, PALB2, STK11, ATM, BARD1, BRIP1, CHEK2, MLH1, MSH2, MSH6, MRE11A, MUTHY, NBN, PMS2, PMS1, RAD51C, RAD50
Kalıtsal meme kanseri ilişkili gen mutasyonu bulunan bireylerde kanser riski oldukça yüksektir. Testlerin yorumlanması ve risk planlanmasının yapılması uzmanların ortak çalışmasıyla değerlendirilip geleceğe yönelik risk yönetimi planlamaları yapılmalıdır.
Şayet bireysel tedaviye yönelik 508 genlik test yaptırılacaksa evet. Ama bunun haricindeki tüm somatik ve kalıtımsal kanser testleri için kan veya tükürük gerekmektedir.
Sonuçlar İngilizce olarak sunulmanın yanısıra, arzu ettiğiniz taktirde doktorumuzun imzasıyla Türkçe olarak da raporlanabilmektedir.
Akreditasyonlarını tamamlamış bu tür laboratuvarların kullanmış olduğu veritabanları ortaktır ve open-source’tur. Bunların yanısıra kendi altyapılarında biriktirmiş oldukları genom bankasıyla da karşılaştırma yapılmaktadır.
Kullanılan panele göre değişmekte olup; ortalama 20-30 günde raporlama yapılmaktadır. Burada en önemli kriter, alınan numunenin kalite kontrol aşamasından geçip, analize girmeye müsait olup olmadığıdır. Aksi bir durumda ücretsiz tekrar örneklemeye gidilebilmektedir.