Cilt Kanseri

Cilt kanseri hakkında bilmeniz gerekenler

Cilt kanseri nedir ?

Cilt hücrelerinin anormal büyümesi olan cilt kanseri en sık güneşe maruz kalan ciltte meydana gelir. Ancak, kanserin bu yaygın görülen türü olağan koşullarda güneş ışığına maruz kalmayan cilt alanlarında da meydana gelebilmektedir.

Cilt kanserinin bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom ve melanoma olmak üzere üç ana türü bulunmaktadır.

Ultraviyole (UV- Mor ve Ötesi ) ışınlara maruz kalmayı sınırlandırarak veya maruz kalmaktan kaçınarak cilt kanseri riskinizi azaltabilirsiniz. Cildinizin şüpheli değişiklikler açısından incelenmesi kanserin erken evrelerde yakalanmasına yardımcı olabilir. kanserin erken evrede tespit edilmesi size en yüksek başarılı tedavi şansını verir.

Cilt Kanseri

Cilt kanseri, cilt rengi fark etmeksizin tüm insanları etkileyebilmektedir.

Cilt kanserinin geliştiği bölgeler nelerdir?

Cilt kanseri öncelikle saçlı deri, yüz, dudaklar, kulaklar, boyun, göğüs, kollar ve eller ve kadınlarda bacaklar dâhil olmak üzere cildin güneşe maruz kalan alanlarında ortaya çıkar. Ancak el ayası, el ve ayak tırnaklarının altı ve genital bölge gibi gün ışığını nadiren gören alanlarda da oluşabilir.

Cilt kanseri, cilt rengi koyu olan insanlar dâhil olmak üzere cilt rengi fark etmeksizin tüm insanları etkileyebilmektedir. Melanoma, cilt rengi koyu insanlarda ortaya çıkarken el ayası ve ayak tabanı gibi normalde güneşe maruz kalmayan alanlarda görülmesi daha olasıdır.

Cilt Kanseri Belirtileri

Cilt Kanseri kişilerde çeşitli şekillerde görülebilir.

Cilt kanseri belirtileri ve türleri

Cilt kanseri türleri

  • Bazal hücreli karsinom
  • Skuamöz hücreli karsinom
  • Melanoma
  • Kaposi sarkomu
  • Merkel hücreli karsinom
  • Yağ bezi karsinomu

Cilt kanseri belirtileri ve türleri için tıklayınız.

Cilt kanseri nedenleri nelerdir?

Cilt kanseri, cilt hücrelerinin DNA’sında bir hata (mutasyon) meydana geldiğinde ortaya çıkar. Bu mutasyonlar hücrelerin kontrol edilemez şekilde büyümelerine neden olurlar ve kanserli hücrelerden meydana gelen bir kitle oluştururlar.

Cilt kanserinde görülen hücreler:

Cilt kanseri, cildinizin en üstteki katmanı olan epidermiste başlar. Epidermis, vücuttan sürekli dökülen cilt hücrelerinden oluşan koruyucu kılıfı sağlayan ince bir katmandır. Epidermis üç ana hücre türünü barındırır:

  • Skuamöz hücreler en dıştaki yüzeyin hemen altında yer alırlar ve cildin iç hücre döşemesi görevini üstlenirler.
  • Bazal hücreler yeni cilt hücrelerini üretirler ve skuamöz hücrelerin hemen altında bulunurlar.
  • Melanositler cilde normal rengini veren pigment olan melanini üretirler ve epidermisin en alt bölümünde bulunurlar. Melanositler cildin derin katmanlarının korunmasına yardımcı olmak için güneşe maruz kaldığınızda daha fazla melanin üretirler.

Kanserinizin başladığı yerin bilinmesi, kanser türünün ve tedavi seçeneklerinin belirlenmesine imkan tanır.

Ultraviyole (kızıl ötesi) ışık ve diğer potansiyel nedenler:

Cilt hücrelerindeki DNA hasarının büyük bölümü güneş ışığında ve solaryumlarda kullanılan ışıklarda bulunan ultraviyole (UV-mor ötesi ışık) radyasyondan ileri gelir. Ancak güneşe maruz kalmak normal koşullarda güneş ışınlarına maruz kalmayan ciltte ortaya çıkan cilt kanserlerini açıklayamamaktadır. Bu bulgu, toksik maddelere maruz kalmak veya bağışıklık sistemini zayıflatan bir rahatsızlığınızın bulunması gibi kanser riskinize katkıda bulunan diğer faktörlerin de olabileceğini göstermektedir.

Cilt kanseri risk faktörleri nelerdir?

Cilt kanseri riskinizi artıracak faktörler aşağıdakileri içerir:

  • Açık cilt rengi. Ten rengi ne olursa olsun, herkes cilt kanseri olabilir. Bununla birlikte, cildinizde pigment (melanin) miktarının az olması zararlı ultraviyole radyasyonu karşısında daha az korunma sağlar. Eğer sarı veya kızıl renkli saçlara ve renkli gözlere sahip iseniz ve kolayca çil ya da güneş yanığı oluşuyorsa, daha koyu ten rengine sahip birine göre sizde cilt kanseri gelişme olasılığı daha yüksektir.
  • Güneş yanığı geçmişi. Çocukluk veya gençlik döneminde bir ya da birden çok kez kabarıklıkların eşlik ettiği güneş yanığı geçirmiş olmanız yetişkinlikte kanseri geliştirme riskinizi arttırıyor. Erişkinlikteki güneş yanıkları da bir risk faktörüdür.
  • Aşırı güneş maruziyeti. Özellikle cilt güneş kremi veya losyonu veya bir kıyafet ile korunmuyorsa, güneş altında hatırı sayılır vakit geçiren herkeste cilt kanseri oluşabilir. Solaryum cihazlarına maruz kalmak dahil olmak üzere, bronzlaşmak da sizi riske atabilir. Bronzluk, cildinizin aşırı UV radyasyonuna karşı verdiği yaralanma yanıtıdır.
  • Güneşli veya yüksek-irtifa iklimleri. Güneşli, sıcak iklimli bölgelerde yaşayan insanlar daha soğuk iklimlerde yaşayan insanlara göre daha fazla güneş ışığına maruz kalmaktadırlar. Güneş ışığının en güçlü olduğu yüksek rakımlarda yaşamak da sizi daha fazla radyasyona maruz bırakır.
  • Cilt benleri. Çok sayıda cilt benlerine veya displastik nevüs diye adlandırılan anormal cilt benlerine sahip kişilerde kanser riski artar. Düzensiz görünüme sahip ve genellikle normal cilt benlerine göre daha büyük olan bu anormal cilt benlerinin kansere dönüşmesi diğerlerine göre daha olasıdır. Eğer anormal cilt benleri öykünüz varsa, değişiklik olup olmadığını görmek için benlerinizi düzenli olarak izleyin.
  • Prekanseröz cilt lezyonları. Aktinik keratozlar olarak bilinen cilt lezyonlarına sahip olmanız cilt kanseri oluşması riskinizi arttırabilir. Bu prekanseröz cilt büyümeleri genel olarak kahverenginden koyu pembe rengine kadar değişen sert, pullu yamalar şeklinde görünürler. Bunlar yaygın olarak ciltte güneş hasarı oluşmuş açık tenli kişilerin yüzünde, kafalarında ve ellerinde görülür.
  • Ailede cilt kanseri öyküsü. Eğer anne veya babanız ya da kardeşiniz geçmişte cilt kanserine yakalanmışsa, sizde de bu hastalık riski artabilir.
  • Kişisel cilt kanseri öyküsü. Eğer bir kez cilt kanserine yakalandıysanız, yeniden olma riskini taşırsınız.
  • Zayıflamış bağışıklık sistemi. Bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler cilt kanseri açısından daha yüksek risk altındadırlar. Bu, HIV/AIDS’li kişileri ve organ nakli sonrası bağışıklık sistemini baskılayan ilaçları kullanan hastaları içerir.
  • Radyasyon maruziyeti. Egzema ve akne gibi cilt hastalıkları için radyasyon tedavisi alan kişilerde, bazal hücreli karsinom başta olmak üzere cilt kanseri riski artmış olabilir.
  • Belirli maddelere maruziyet. Arsenik gibi bazı maddelere maruz kalmak kanser riskinizi artırabilir.

Cilt kanseri tanısı nasıl yapılır?

Cilt kanseri tanısı koymak için, doktorunuz:

  • Cildinizi muayene edebilir. Doktorunuz, cildinizdeki değişikliklerin kanser olup olmadığını belirlemek için cildinizi inceleyebilir. Tanıyı doğrulamak için ileri tetkik gerekebilir.
  • Test etmek üzere şüpheli ciltten örnek alınması (cilt biyopsisi). Doktorunuz laboratuvar testi için şüpheli görünen ciltten bir örnek alabilir. Biyopsi, cilt kanseri olup olmadığınızı ve kanser bulunuyorsa, cilt kanserinizin türünü belirleyebilir.

Cilt kanseri evreleri (yayılımı) nasıl belirlenir ?

Eğer doktorunuz cilt kanseri olduğunuzu belirlediyse, kanserin yayılımını (evresini) belirlemek için sizde ilave testler yapılması gerekebilir.

Bazal hücreli karsinoma gibi yüzeysel cilt kanserleri nadiren yayıldıkları için, büyümenin tamamını çıkaran biyopsi çoğu kez kanser evresini belirlemek için gereken tek tetkiktir. Fakat sizde büyük bir skuamöz hücreli karsinom, Merkel hücreli karsinom ya da melanoma bulunuyorsa, doktorunuz kanserin yayılımını belirlemek için ileri tetkikler önerebilir.

İlave testler, yakındaki lenf nodlarını kanser işaretleri açısından incelemek için yapılan görüntüleme testlerini ya da yakındaki lenf nodunu çıkarıp kanser işaretleri açısından incelenmesi işlemeni içerebilir (sentinel lenf nodu biyopsisi).

Doktorlar kanser evrelerini belirtmek için I’den IV’e kadar Roma rakamlarını kullanırlar. Evre I kanserler küçük ebattadır ve başladıkları alanla sınırlıdırlar. Evre IV, vücudun diğer bölgelerine yayılmış ileri evre kanseri belirtir.

Cilt kanseri evresi hangi tedavi seçeneğinin en etkili olacağının belirlemesinde yardımcı olur.

Cilt kanserinden nasıl korunuruz?

Çoğu cilt kanseri önlenebilir özelliktedir. Kendinizi korumak için, aşağıdaki cilt kanseri önleme ipuçlarını takip edin:

  • Gün ortasında güneşten kaçının. Kuzey Amerika’daki bir çok insan için güneş ışınları sabah 10:00 ila öğlen 16:00 arası en kuvvetlidir. Açık hava etkinliklerini, kışın veya hava bulutlu olduğunda dahi, günün farklı bir zamanına planlayın.

UV radyasyonunu tüm yıl boyunca emiyorsunuz ve bulutlar zararlı ışınlar karşısında çok az koruma sağlıyor. Güneş ışınlarının en kuvvetli olduğu zamanda güneşten kaçınmak cilt hasarına neden olan ve cilt kanseri geliştirme riskini artıran güneş yanıklarından ve bronzluktan korunmanıza yardımcı olur. Zamanla biriken güneş maruziyeti de kansere neden olabilir.

Cilt kanserinden nasıl korunulur

  • Tüm yıl boyunca güneş koruyucu bakım ürünleri kullanın. Güneş koruyucular, tüm zararlı UV ışınlarını, özellikle de melanoma neden olabilecek radyasyonu filtrelemez. Fakat, genel güneşten korunma programında büyük bir rol oynarlar.

En az 15 SPF’ye (güneş koruma faktörü) sahip geniş spektrumlu güneş koruyucu kullanın. Güneş koruyucuyu bol miktarda uygulayın ve her iki saatte bir veya yüzüyorsanız veya terliyorsanız daha sık aralıklarla tekrarlayın. Dudaklarınız, kulak uçlarınız, elinizin üst tarafı ile boynunuz dâhil olmak üzere maruz kalan ciltte bol miktarda güneş koruyucu kullanın.

  • Koruyucu kıyafetler giyin. Güneş koruyucular UV ışınlarından tamamen korunma sağlamazlar. Bu yüzden, cildinizi kollarınız ve bacaklarınızı örten koyu renkli sıkı dokunmuş kıyafetlerle koruyun ve beyzbol şapkası veya kaskete göre daha fazla koruma sağlayan geniş kenarlı şapka giyin.

Bazı şirketler, ışık korumalı kıyafetler de satmaktadır. Bir dermatolog uygun bir marka önerebilir.

Güneş gözlüklerini de unutmayın. Her iki UV radyasyon türünü – UVA ve UVB ışınları- engelleyenleri seçmeye bakın.

  • Solaryumdan kaçının. Solaryumda kullanılan ışıklar UV ışınları yayarlar ve sizin cilt kanseri olma olasılığınızı artırabilirler.
  • Güneşe karşı duyarlaştırıcı ilaçları bilin. Antibiyotikler dahil olmak üzere, bazı sık kullanılan reçeteli ve reçetesiz ilaçlar cildinizi güneşe karşı daha da hassaslaştırabilirler.

Kullandığınız herhangi bir ilacın yan etkilerini doktorunuza veya eczacınıza sorun. Eğer güneş ışınlarına hassasiyetinizi arttırıyorlarsa, cildinizi korumak amacıyla güneşten uzak durmak için ekstra önlemler alın.

  • Cildinizi düzenli olarak kontrol edin ve değişiklikleri doktorunuza bildirin. Cildinizi yeni deri büyümesi veya var olan cilt benlerinde, çillerde, kabarıklıklarda ve doğum lekelerinde değişiklikler açısından sıklıkla inceleyin.

Bir ayna yardımıyla, yüzünüzü, boynunuzu, kulaklarınızı ve saçlı derinizi kontrol edin. Göğsünüzü, gövdenizi ve kollarınızın üst ve yan kısımlarını ve ellerinizi inceleyin. Bacağınızın hem ön hem de arka tarafını, ayak tabanı ve ayak parmaklarınızın arasındaki boşluklar dahil olmak üzere ayaklarınızı muayene edin.  Genital bölgenizi ve kalçalarınızın arasındaki bölgeyi de kontrol edin.

Hedefli ve Hassas Tıbbi Tedavi Seçenekleri

Normal bir hücre kanser hücresine DNA üzerindeki genetik dizinin değişmesi sonucu hücrenin kontrolsüzce büyümesi ve çevre dokuya zarar vermesiyle gerçekleşir. Bu değişiklikler gelecek nesle aktarılmadığı için somatik mutasyon olarak tanımlanır. Dolayısıyla kanser, somatik hücrelerin genetik bir hastalığı olarak kabul edilebilir. Bu sebepten ötürü her kanser kendisine özgüdür ve bu özgün farklılıklara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu mutasyonların bazıları hedeflenebilir ve çok daha az yan etkili ve başarılı tedaviler gerçekleştirilebilir. Kapsamlı tümör profilleme size hangi hedefli ilacın uygun olduğunu, hangi kemoterapinin işe yaramayacağını ve muhtemel klinik çalışmaları verir.

 Son yıllarda çıkan, başarısı her geçen gün artan ve tıbbi kılavuzlara giren akıllı ilaçlar ve immün tedavi kapsamlı tümör profilleme ile mümkündür. Tıbbi kılavuzların yetersiz kaldığı kompleks vakalarda endikasyon dışı ilaç kullanımı ve tedavi için hekimlerin seçenekleri bu yolla arttırılabilir.

Bu test için numune olarak kanser dokusu altın standart olsa da kan ile de çalışabilmektedir.

Bu test sayesinde ulaşılabilecek FDA onaylı Melanom ilaçları:

– Trametinib                   – Dabrafenib                  – Sotorasib                     – Encorafenib

– Binimetinib                 – Cobimetinib              

İmmün Terapi

Bağışıklık sistemi günlük olarak kanserli veya enfekte olmuş hücreleri tanır ve yok eder. İmmün hücreleri hasta ve sağlıklı hücre ayrımını bağışıklık kontrol noktası mekanizması ile belirler. Kanserli hücreler bu mekanizmayı kendi faydalarına kullanarak bağışıklık sisteminden kaçabilir veya hücreler arası iletişimle immün hücrelerin dokuya girişini engelleyebilir. Bağışıklık kontrol noktası inhibitörleri bu noktada kanserin bağışıklık tarafından görünür olmasını sağlar ve hızlı bir şekilde hastalığı elemine edebilir. Bu kontrol mekanizmasının baypas edilmesi otoimmün etkilere sebep olabilir. Yan etkiler ve terapi uygunluğu için hekiminize danışın.

– Durvalumab               – Nivolumab                  – Ipilimumab                 – Pembrolizumab

– Atezolizumab

    6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında, Şirketinizin Kişisel Verilerin Korunması Hakkındaki Bilgilendirme metnini okuduğumu onaylıyorum.

    Doktorunuza Soru Sorun